September 26, 2008

Ciorba de perisoare cu smantana


,, Fara sa fie strict romaneasca, ciorba de perisoare, alaturi de alte cate ciorbe de zi cu zi, are un pronuntat caracter national, fiind prezenta cel putin o data pe luna pe mai toate mesele nord - danubiene.
Produs de sinteza asiato – european: orezul (noi si islamul), bors (noi si Trotki), leustean (noi si fanariotii) – perisoara are totusi si un zvacnet patriotic – apa e indigena iar vaca de la Racari.’’( Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Ingrediente pentru perisoare:
  • 500 g carne de vita
  • 2 cepe
  • 1 ou
  • 2 linguri orez
Ingrediente pentru ciorba:
  • 2 l apa
  • 1 l bors
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1/2 telina
  • rosii (sau suc de rosii)
  • 1 galbenus
  • 2 linguri smantana
  • sare, piper, leustean dupa gust
Mod de preparare:
  • Se pune apa la fiert cu o ceapa, morcovul, pastarnacul si telina, taiate marunt.
  • Se toaca carnea si se amesteca cu orezul, o ceapa taiata marunt, oul, sare si piper.
  • Se fac perisoare mici si se pun la fiert in ciorba. Dupa 20 -30 minute, cand a fiert orezul se adauga rosiile (sau sucul de rosii) si borsul.
  • Se lasa sa mai fiarba inca 5 minute la foc mic, se gusta de sare. Se drege cu galbenusul batut cu smantana si se adauga leustean tocat marunt.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !