September 26, 2008

Supa rece de rosii (Gazpacho)

Gazpacho este supa rece de legume originara din Spania. Exista multe variante ale acestei supe, dar reteta traditionala provine din Andaluzia. Foarte apreciata de spanioli, gazpacho este servit in mod traditional in blide de lemn.
Supa gazpacho este foarte usor de preparat, nu necesita fierbere si se poate servi in trei culori.
Gazpacho rosie este foarte groasa, neadaugandu-se apa in nici un fel. Un amestec de legume, in care rosiile sunt cel mai important ingredient.
Gazpacho alba poate avea in compozitie migdale, usturoi, seminte de pin si altele.
Gazpacho verde, cu un continut bogat de ierburi si de legumelor verzi (coriandru, menta, patrunjel, busuioc, ardei, andive sau salata).
Ingredientele de baza sunt rosiile proaspete si painea inmuiata in apa rece ca gheata. Adaugati la acestea orice alte legume, ulei, otet, condimente si veti obtine cea mai gustoasa supa.
Ingrediente:
  • 1 kg rosii
  • 3-4 felii piine
  • 1 castravete
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras verde
  • 2 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei
  • 2 - 3 linguri suc de lamaie
  • 2 linguri otet de vin
  • piper, boia de ardei iute sau dulce si sare dupa gust
  • cateva cuburi de gheata
Mod de preparare :
  • Legumele se spala, se scoate pielita de pe rosii si se taie cubulete. Castravetele, ceapa ardeiul gras se taie si ele cubulete. Usturoiul se striveste.
  • Piinea se pune in putina apa rece, sa se inmoaie usor.
  • Toate legumele si painea se amesteca intr-un blender se adauga otet, ulei, sucul de lamaie si se condimenteaza. Apoi se acopera bine si se lasa la frigider 2 ore.
Sugestii:
Pentru a prepara un Gazpacho delicios ai nevoie de rosii foarte bune si foarte proaspete.
Se consuma alaturi de fasii de sunca si cubulete de oua fierte tari.
Inainte de servire se adauga cateva cuburi de gheata.
Sa aveti pofta! Daca va place, dati vina pe mine !