October 27, 2008

Ceapa

Ce gospodina nu are o ceapa in bucatarie? Ceapa este un ingredient aproape indispensabil din bucataria lumii. Ea contine multe substante hranitoare: zaharuri, vitamine si substante active care omoara microbii. In plus, este slaba caloric si ajuta la arderea grasimilor.

Ceapa se foloseste la un numar imens de mancaruri foarte diferite. Pastele preparate prin pisarea cepei sunt cunoscute in foarte multe tari. In bucataria indiana, ceapa este baza pentru cele mai multe sosuri. In Burma, sosurile pe baza de ceapa se prepara prin indelunga prajire astfel incat curry-ul burmez capata un gust foarte complex, care nu se regaseste in bucatariile altor tari. Inelele de ceapa prajita sunt foarte populare in Europa Centrala, dar sunt cunoscute si in Vietnam si mai ales in Indonezia. Pudra de ceapa are mare popularitate in sudul S.U.A. si in Mexic, si intra in compozitia amestecului de condimente chili-con-carne, impreuna cu alte condimente. Ceapa de apa (Caba) in special cea rosie de Buzau, face deliciul bucatariei traditionale romanesti. Mai putin iute decat celelalte soiuri, aceaswta ceapa este folosita la romani pentru salate, tocanite, ciorbe sau pur si simplu este consumata cruda.


Sfaturi...in foi de ceapa:
  • Pentru a cali ceapa se ia o tigaie, se pune ceapa in ulei si apa ( la 1 lingura de ulei se adauga cam 5 linguri de apa), apoi se pun pe foc. Se va rumeni bine daca, in timpul sotarii in ulei, se va adauga putin zahar;
  • Ceapa inghetata va redeveni proaspata daca se va tine cateva ore in apa rece;
  • Foile de ceapa contin multe vitamine si minerale, nu le arunca, spala-le si adauga-le in mancare, apoi scoate-le dupa ce s-au fiert;
  • Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salata sau mai poate fi „inmuiata’’ daca o introducem un timp intr-un recipient cu apa, sare si suc de lamaie.
Cum sa tai o ceapa ca un bucatar profesionist:



Retete propuse:

Salata de ceapa

Supa de ceapa (Soupe a l’oignon)

Atentie!

Ceapa este contraindicata pentru cei ce sufera de ulcer, de gastrita, de colita de fermentatie si de cei cu colon iritabil. Irita mucoasa cavitatii bucale si a stomacului poate provoca uneori acces de cardiopatie schemica, astm bronsic, aritmie si somnolenta.