November 13, 2008

Gatitul la gratar

Carne rosie - pentru a obtine o friptura bine facuta (nu in sange) timp de 10 minute las-o pe gratar deasupra unui jar puternic, apoi strange carbunii intr-un colt si pune bucatile de carne cat mai departe de coltul respectiv. Atentie ca sa ai o friptura bine patrunsa carnea rosie trebuie sa aiba cel mult 2 centrimetii grosime si nu se sareaza decat in momentul servirii.

Carnea de pui si curcan trebuie lasate pe jaratic la o temperatura constanta mai mult timp pentru a se patrunde in profunzime, strangand carbunii aprinsi intr-un colt si amplasand bucatile de carne cat mai departe de coltul respectiv. Pentru o mai mare eficienta este recomandat sa folosesti un gratar acoperit.

Carnea de peste se inveleste intr-o bucata de staniol sau se foloseste un gratar special. Gratarul se plaseaza cat mai departe de jaratec si pestele se intoarce constant ca sa-si pastreze sucul.

Legumele si fructele, in special ardeii, dovleceii, ciupercile, ceapa trebuiesc preparate la o temperatura mai ridicata, pentru a se coace cat mai rapid. Pentru frigatrui ele trebuiesc taiate in feliute mici subtiri. Daca vrei sa folosesti tepuse de lemn, ai grija sa le tii in apa cateva ore inainte de a le folosi. Cartofii si porumbul trebuiesc fierte inainte de a le pune pe gratar pentru a se coace mai repede.

Pentru amuzament:



Retete propuse:

Frigarui grecesti (Souvlaki)

Hamburger la gratar (Barbecue Hamburger)


Mici (mititei) la gratar