January 23, 2009

O mica calatorie in bucataria greceasca

Mancarea greceasca este foarte sanatoasa si diversificata. Ingredientul principal din bucataria greceasca intalnit aproape in orice reteta traditionala este uleiul de masline acesta dand un gust distinct mancarurilor grecesti. Tavernele si restaurantele servesc o multime de preparate din peste si fructe de mare, musaka si souvlaki – frigarui.
In partile dinspre munte exista taverne care pe langa peste servesc si carnuri la gratar, preparate dupa retete proprii.
Aperitivele, numite de localnici mezedes, sunt fie delicioasa salata tzatziki (facuta din iaurt), fi e dolmadakia (adica sarmalute din vita de vie, umplute cu carne), fi e caracatita prajita (servita in ulei de masline si suc de lamaie, condimentata cu plante aromatice locale). De pe nici o masa nu lipsesc insa maslinele si branza feta cu oregano.
Felul principal, gatit din preparate la cuptor, poate fi musaka din felii de vinete si cartofi sau dovlecei, intercalate cu pasta de carne si sos béchamel sau kapamas, carne de capra, umpluta cu multe condimente aromate.
Condimentarea mancarurilor se face ca si in bucataria mediteraneana cu busuioc, oregano, menta, cimbru, salvie, coriandru. Foarte multe retete, in special cele provenite din partea de nord a tarii, au in componenta lor condimente dulci.
Din compozitia desertului nu lipsesc nucile si mierea. Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua. Ca deserturi se pot alege: iaurt cu miere, tarte, placinte dulci traditionale (kaltzounia).
Vinurile grecesti sunt faimoase, ele sunt consumate mai ales dupa gustari si cu moderatie. Ouzo (cu aroma de anason), Metaxa (cognac) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Foarte renumita este cafeaua greceasca (la ibric) sau Nesscafe si frappe.