January 16, 2009

Romania culinara

"I had for breakfast more paprika, and a sort of porridge of maize flour which they said was "mamaliga", and egg-plant stuffed with forcemeat, a very excellent dish, which they call "impletata". (Bram Stoker, Dracula, Chapter 1)
Bucataria traditionala romaneasca a fost si este influentata de conditiile geografice de clima, gradul de civilizatie, stadiul de dezvoltare al agriculturii si, nu in ultimul rand, de gusturile si preferintele generatiilor care s-au succedat de-a lungul timpului.
,,Frontiera constanta a unor civilizatii si continente incerte si mobile, mereu amenintati si mereu infometati (poate chiar din cauza vecinatatilor), daca-romano-migratorii au copiat en gros si fara discernamant, sedusi de la prima intalnire, toate gatelile ce ne-au invadat prin milenii...” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
„Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de ,,biof”, ciolanul pe fasole, placinta (placenta in latina), supa, clatitele si altele atat de ,,neaose” bucate altceva decat depuneri, aluviuni, fie ale ocupatiei otomane, fie ale influentelor franceze, germane, fanaro-grecesti sau care or mai fi ele?!” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Cu toate acestea nici o reteta culinara enumerata mai sus nu are reteta originala ,,de exemplu, sarmale fac si turcii si grecii si polonezii. Dar numai noi le facem asa, cu afumatura de porc, in foi de varza, cu marar si smantana, mocnind pe foc zile intregi.” (Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Bucataria romaneasca este foarte apreciata si cunoscuta peste hotare. Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari specialei.
Retetele culinare traditionale poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari avem o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.
In ceea ce priveste condimentele, romanii folosesc cu precadere tarhonul, cimbrul sau usturoiul.
Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel. ,, Langa oaia...mioritica (cum altfel?) porcul este celalalt animal romanesc legendarizabil, chiar daca (iarta-ma pedant) a inceput sa fie din ce in ce mai persecutat de noile mode culinare degresate ( ce sa facem, ne e frig, n-avem timp de mode, noua porcul ne-a fost impus – bagat pe gat! – de aspra iarna dacica)”(Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti/Radu Anton Roman - Bucuresti: Paidea, 1998)
Un loc aparte in bucataria romaneasca il au dulciurile, placintele, dulceturile, iar principala bautura a romanilor este vinul. O alta bautura preferata de romani este tuica - rachiul de prune, palinca, produse obtinute prin distilare.


Daca v-a placut acest articol incercati si aceste retete culinare cu specific national din Bucataria Romaneasca.