February 3, 2009

Bucataria traditionala thailandeza

Preparate culinare thailandeze sunt delicioase dar picante. Thailandezii sunt mari gurmanzi, mancarea fiind pentru ei o componenta esentiala a vietii bune. Calitatea mancarii thai consista in special in combinarea ingredientelor decat in tehnici laborioase si consumatoare de timp. De aceea, exista numeroase variatii in pregatirea aceluiasi fel de mancare.

In bucataria traditionala tailandeza pentru stabilirea cantitatilor ingredientelor nu sunt folosite nici un fel de masuri. Bucatarii incepatori invata sa gateasca urmarind si ajutand bucatarii mai experimentati.

Salatele thailandeze, numite “yam”, au gust acrisor, dulce si sarat combinate cu iute. Un simplu dressing este la fel de bun pentru carne, fructe de mare, legume si fructe.

Supele sunt in general foarte aromate. Carnea sau legumele sunt gatite in concentrat de supa sau lapte de cocos cu o “baza” formata din condimente si ierburi aromatice. In bucataria moderna thailandeza se deosebesc trei feluri de supe: asezonate cu condimente, picante si aromate cu ierburi.

Ingredientul fara de care nu poate exista un curry thailandez este pasta de curry care este preparata din ierburi aromate si condimente.

De obicei, deserturile thailandeze nu sunt prea dulci. Banane in lapte de cocos indulcit si fructe in sirop de zahar cu inghetata sunt deserturi traditionale, usor de preparat. Thailandezii mananca de asemenea multe fructe confiate (in special banane) cu sau fara crème de cocos.