May 10, 2010

No Reservations (2007)

Kate (Catherine Zeta Jones), isi traieste viata tot asa cum isi conduce si bucataria din restaurantul de lux 22 Bleecker din Manhattan, cu o intensitate care n-are timp pentru fleacuri, ceea ce ii captiveaza si intimideaza totodata pe cei din jurul ei. Cu o precizie uluitoare, ea conduce fiecare tura haotica de personal, coordonand sute de mese, preparand sosuri delicate, asezonand si preparand fiecare fel de mancare pana aproape de perfectiune.

Simtindu-se mai in largul ei in spatele scenei, ea paraseste rareori sanctuarul din bucatarie doar pentru a accepta cateodata complimente pentru un fel de mancare care ii poarta semnatura, sau, si mai rar, pentru a se intretine cu cate un client care indrazneste sa se intereseze in legatura cu experienta sa profesionala.

Kate este pusa la incercare cand in randul personalului apare un adjunct indraznet, optimistul si dezinhibatul Nick (Aaron Eckhart). El insusi o stea culinara in devenire, prefera ariile de opera in timp ce lucreaza si adora sa-i faca pe cei din jurul sau sa rada. Atitudinea sa dezinvolta vizavi de bucatarie, dar si de viata, este la polul opus fata de cea a lui Kate si totusi, chimia dintre ei nu poate fi negata.

Kate ar putea sa faca fata acestei probleme de la serviciu daca n-ar avea probleme si acasa, unde se chinuieste sa construiasca o relatie cu nepoata sa de noua ani, Zoe (Abigail Breslin), care a venit recent si neasteptat sa locuiasca cu Kate. Un copil istet si receptiv, obisnuit mai degraba cu pestele gata prajit decat cu pateul de fois gras, Zoe nu pare a-si gasi locul in rutina zilnica a lui Kate, dar aceasta este hotarata sa-i ofere un camin… chiar daca deocamdata nu stie cum.

Desi s-au scurs cateva saptamani, Kate nu-si da seama ce o enerveaza cel mai mult: faptul ca talentul lui Nick atrage tot mai mult aprecierea patroanei restaurantului, Paula (Patricia Clarkson), si a clientelei sale elitiste, sau faptul ca sarmul lui dezinvolt castiga repede teren in ceea ce o priveste pe timida Zoe, care devine mai atasata de el decat de propria matusa.

Daca vrea sa stabileasca o legatura reala cu Zoe, sa-si gaseasca fericirea alaturi de Nick si sa-si redescopere pofta de viata, Kate va trebui sa incerce ceva nou si curajos, sa invete sa se exprime si in afara bucatariei.

Asta ar semana cu gatitul fara a avea reteta. Dar, dupa cum descopera Kate, uneori cele mai bune retete sunt cele pe care le creezi singur.